Herziening van ISO 9001 en ISO 14001

De kwaliteits- en milieumanagementsystemen, ISO 9001 en ISO 14001, worden volledig herzien. In het najaar van 2023 werd een start gemaakt met het herzien van de normen. Naar verwachting zal de herziening in 2026 worden afgerond voor zowel ISO 9001, de norm voor kwaliteitsmanagementsystemen, als ISO 14001, de norm voor milieumanagementsystemen.

Dit betekent dat de verwachte veranderingen en de planning voor de transitie inzichtelijk beginnen te worden. Op basis van de ontwerpspecificaties en de eerste concepten van de normen zijn er voldoende redenen om aan te nemen dat de wijzigingen voor beide normen niet al te ingrijpend zullen zijn. Wanneer de ontwerpversies (DIS) van de normen gepubliceerd zijn, zullen wij hier meer over communiceren. Dit zal naar verwachting begin 2025 zijn voor ISO 14001 en halverwege 2025 voor ISO 9001.

Wij zullen de informatie blijven bijwerken naarmate het herzieningsproces vordert.

De herziene normen

ISO 9001:2026

Tijdspad:

  • De ontwerpversie van de norm (DIS) wordt naar verwachting medio 2025 gepubliceerd.
  • De verwachte publicatiedatum van de herziene norm is september 2026.

ISO 14001:2026

Tijdspad:

  • De ontwerpversie van de norm (DIS) wordt naar verwachting begin 2025 vrijgegeven.
  • De verwachte publicatiedatum van de herziene norm is januari 2026.

Transitieregels en -termijnen

De transitieperiode duurt in het algemeen maximaal drie jaar, maar kan korter zijn bij beperkte wijzigingen. Het International Accreditation Forum (IAF) zal naar verwachting verplichte documenten ontwikkelen voor de overgang van certificaten naar de nieuwe normen.

Voorbereiden op implementatie

Op dit moment wachten we op bijgewerkte concepten voor zowel ISO 9001 als ISO 14001. Daarom raden we aan te wachten met concrete voorbereidingen op de transitie totdat de concepten van de normen verder zijn ontwikkeld.

Daarna raden we aan zo vroeg mogelijk te beginnen met de voorbereidingen voor de overgang en een goede planning te maken om de benodigde wijzigingen in uw managementsysteem door te voeren.

Aanbevolen stappen voor de overgang: 

  • Verdiep u in de inhoud en vereisten van de nieuwe versie van de norm. Richt u op de veranderingen die de herziene norm met zich meebrengt.
  • Zorg ervoor dat het personeel in uw organisatie is opgeleid en de vereisten en belangrijkste wijzigingen begrijpt.
  • Identificeer tekortkomingen die moeten worden aangepakt om aan de nieuwe vereisten te voldoen en stel een implementatieplan op.
  • Voer de nodige acties uit en werk uw managementsysteem bij om aan de nieuwe vereisten te voldoen.

Hoe kan DNV u ondersteunen

Zodra u start met de voorbereiding op de overgang naar de nieuwe versie van ISO 9001 en/of ISO 14001, kunnen wij u hierbij ondersteunen.

Wij kunnen u ondersteunen met:

  • Training waarin u kennis opdoet over de herziening en een basisoverzicht krijgt van de belangrijkste wijzigingen en het transitieproces.
  • Online self-assessment tools en GAP analyses op locatie/off-site om te meten in hoeverre uw managementsysteem voldoet aan de nieuwe vereisten.
  • Overgangsaudit om uw certificering in lijn te brengen met de nieuwe versie van de norm.

Wij kunnen u bij elke stap ondersteunen.