HKZ-norm Zorg en Welzijn nu onder accreditatie

De HKZ-norm Zorg & Welzijn (HKZ 165) heeft een belangrijke mijlpaal bereikt door de acceptatie van de Raad voor Accreditatie (RvA). Dit betekent dat de norm nu onder accreditatie valt, wat de hoogste vorm van certificatie vertegenwoordigt. Dit was al het geval voor de meeste HKZ-normen, maar geldt nu ook voor de HKZ-norm Zorg & Welzijn.

Wat betekent dit voor u?

Hoewel de inhoudelijke eisen van de HKZ-norm ongewijzigd blijven, zijn er veranderingen in de randvoorwaarden en de manier van toetsen. DNV zal audits uitvoeren om te beoordelen of zorgaanbieders aan de HKZ-eisen voldoen. Met de accreditatie houdt de RvA toezicht op de uitvoering van deze audits, volgens internationale afspraken en specifieke afspraken met NEN/HKZ.

Belangrijkste wijzigingen

  • De regeling die het mogelijk maakte om het aantal audits in een driejarige cyclus van drie naar twee te verminderen, is vervallen. Dit betekent dat er zowel in het tweede als derde jaar een periodieke audit plaatsvindt.
  • Een nieuwe bepaling maakt het mogelijk om onder bepaalde voorwaarden een volledige auditcyclus op afstand uit te voeren, in lijn met internationale regels.

De nieuwe versie van de HKZ-norm Zorg & Welzijn, aangeduid als 2024, sluit aan bij de nieuwe afspraken over audits (NCS 8225:2024). Deze norm is inhoudelijk niet veranderd en kan besteld worden via de website van NEN-HKZ.

Overgangsregeling

Er is een ruime overgangsregeling van kracht tot 1 maart 2027, waardoor zorgaanbieders voldoende tijd hebben om aan de nieuwe afspraken te voldoen. Tot die tijd kan de versie 2018 van de HKZ-norm Zorg & Welzijn nog gebruikt worden.