Van QHSE-manager naar auditor
Het verhaal van Tufan Aksu
Wat zijn de werkzaamheden van een auditor? En wat maakt het beroep van auditor zo interessant? Collega Tufan Aksu maakte in 2024 de overstap van QHSE-manager naar Lead auditor ISO 9001. Wat waren zijn redenen om deze overstap te maken en hoe is de overstap bevallen? In dit artikel vertelt Tufan zijn verhaal.
Na een mooie groeiperiode bij zijn vorige werkgever kwam Tufan op een punt waarin hij na ging denken over zijn carrière. “Ik vroeg mezelf af waar liggen mijn interesses en wat wil ik. Ik ben echt bij mezelf nagegaan wat ik wilde, want in mijn vorige functie waren er geen groeimogelijkheden meer.” Tijdens zijn rol als QHSE-manager kwam hij in aanraking met interne en externe audits en dit wekte zijn nieuwsgierigheid. “Als er auditoren van externe organisaties bij ons langskwamen vond ik dat altijd erg interessant. Wat mij opviel was dat zij organisaties objectief bekeken. Er werd veel meer gekeken naar processen en of deze uiteindelijk tot het gewenste resultaat leidden conform de maatstaven van de beoogde norm.”
Van QHSE-manager naar auditor
In zijn rol van QHSE-manager volgde Tufan ook een KAM (kwaliteit, arbo en milieu) opleiding om zijn vaardigheden te verdiepen en te verbreden. Deze opleiding werd gegeven door een auditor van DNV, Antoine Span, wat leidde tot gesprekken over het uitvoeren van audits. “In de gesprekken met de auditor stelde ik veel vragen over het vak. Welke vaardigheden heb je nodig om een goede auditor te worden?” Dat kon hij heel goed uitleggen en door zijn verhaal werd ik nog enthousiaster. Hij liet mij inzien hoe divers het werk van een auditor is. Dat is uiteindelijk het laatste zetje geweest wat ik nodig had om te solliciteren bij DNV als auditor.”
Na het eerste sollicitatiegesprek groeide het enthousiasme bij Tufan. “Wat mij zo enthousiast maakte voor de rol van auditor was de diversiteit waarmee auditoren te maken krijgen.” Tufan vertelt dat hij zichzelf ook heel erg herkende in de vaardigheden die een auditor moet hebben. “In de gesprekken met Antoine tijdens de KAM-opleiding en tijdens de sollicitatieprocedure kwam duidelijk naar voren dat je als auditor nieuwsgierig moet zijn. Daar herkende ik mezelf heel erg in, want als ik iets niet ken wil ik dit tot de bodem uitzoeken om mijn eigen nieuwsgierigheid te bevredigen.”
De eerste maanden als auditor bij DNV
Inmiddels is Tufan al een paar maanden in dienst bij DNV. “Mijn beginperiode bij DNV vond ik erg spannend. Je ontvangt in korte tijd heel veel informatie en ik had hoge verwachtingen van mezelf,” legt Tufan uit. “Mijn eerste maanden bij DNV stonden echt in het teken van kennis opdoen en meelopen met ervaren auditoren. Omdat ik nog weinig inhoudelijke kennis van de norm had, leerde ik in de praktijk van mijn mentor Mathieu Arenz wat bij welk onderdeel van de norm hoort. Door in de praktijk te leren, zonder heel veel kennis van de norm, kreeg ik ook uitgebreide feedback waardoor ik dingen snel op kon pikken.”
Naast een spannende periode, waren de eerste maanden ook erg intensief. “Het was veel kennis vergaren en deze opgedane kennis direct in de praktijk brengen. Achteraf gezien was het fijner geweest om ook direct te starten met de theorie in de normkennis training. Door theorie en praktijk te combineren ben je zelfverzekerder in je rol. Dan had het misschien iets soepeler gegaan,” blikt Tufan terug.
Als je bij DNV opgeleid wordt tot auditor, loop je in het begin altijd mee met ervaren auditoren. Dit heeft Tufan als erg positief ervaren. “Het was erg interessant om met verschillende auditoren mee te lopen. Hoewel ze allemaal auditeren tegen dezelfde norm, hanteren ze allemaal een eigen aanpak. De een heeft een persoonlijke aanpak richting de klant, terwijl de ander een veel zakelijkere aanpak heeft. Zo kon ik mij de vaardigheden die nodig zijn om een goede audit uit te voeren ook eigen maken.”
Nieuwe kijk op het audit vak
Op de vraag of het beeld van het beroep auditor is veranderd antwoord Tufan volmondig, ja. “Net als veel mensen dacht ik dat het bij auditoren ging om goed of fout. Maar nu ik zelf als auditor werkzaam ben, merk ik dat er geen goed of fout is. Het gaat erom of een systeem werkt of niet. Tijdens een audit kijken we vooral naar wat beter kan, we proberen een bijdrage te leveren aan de continue ontwikkeling van organisaties.” Volgens Tufan is een audit een hulpmiddel om te kijken waar organisaties staan en hoe zij verbetering door kunnen voeren.
In het audit vak is het volgens Tufan erg belangrijk om objectief en kritisch te zijn. Dit betekent dat hij soms vraagstukken vanuit een ander perspectief moet benaderen. “We zijn als mens geneigd om heel erg te focussen op de details, maar als auditor is het belangrijk om organisaties vanuit een helicopterview te bekijken. Deze manier is effectiever om organisaties vooruit te helpen, omdat je dan sneller ziet hoe het kan verbeteren.”
Ben je na het verhaal van Tufan ook enthousiast geworden om als auditor aan de slag te gaan? Bekijk hier onze actuele vacatures en solliciteer direct! Of neem bij vragen contact op met Claudia Smulders, Resource Manager. Zij is bereikbaar via claudia.smulders@dnv.com.