ISO 22000 Certificering
Vanaf 29 juni 2021 zijn alleen certificaten volgens de ISO 22000:2018 geldig. De ISO 22000:2018-norm is gepubliceerd in juni 2018.
Wat is ISO 22000 certificering?
ISO 22000 vormt de basis voor een internationaal ISO-voedselveiligheidscertificaat en is van toepassing op de gehele agro en foodketen. ISO 22000 is gebaseerd op HACCP volgens Codex Alimentarius en de managementprincipes volgens ISO en kan hiermee worden gezien als 'best of both worlds'. Lees hier meer over ISO 22000.
De ISO 22000:2018
De nieuwe norm ISO 22000:2018 voor voedselveiligheid is op 19 juni 2018 uitgegeven. Hiermee is de driejarige transitieperiode van start gegaan voor ISO 22000-gecertificeerde organisaties. De ISO 22000:2018 is de eerste revisie van de norm sinds de 2005-versie. De nieuwe ISO 22000 is nu geupdate met ISO’s High Level Structure (HLS) en is aangepast aan de voedselveiligheidsuitdagingen waar organisaties vandaag de dag mee te maken hebben. Lees hier verder over de ISO 22000:2018-norm.
De voordelen van ISO 22000 certificering:
- ISO 22000 is wereldwijd geaccepteerd - het is de eerste specifieke ISO standaard voor de voedingsbranche.
- ISO 22000 neemt ketengedachte als het belangrijke uitgangspunt.
- ISO 22000 is onafhankelijk. U bepaalt als organisatie zelf of u hieraan mee wilt doen.
- ISO 22000 certificering is ook geschikt voor leveranciers aan de levensmiddelensector, zoals transportbedrijven, verpakkingsindustrie, schoonmaakbedrijven, etc.
Vrijblijvend een ISO 22000 offerte?
Wilt u weten welke meerwaarde een DNV audit voor uw organisatie kan hebben? Vraag hier vrijblijvend een online een offerte aan.
De voornaamste wijzigingen in ISO 22000:2018
Als u ISO 22000:2005 al toepast, zult u de meeste eisen van ISO 22000:2018 wel herkennen. Toch is er ten opzichte van ISO 22000:2005 het nodige veranderd wat uw aandacht vereist voordat u de transitie kunt aanvangen en aan de ISO 22000:2018 kunt voldoen. Download de whitepaper en lees meer over de wijzigingen.
FSSC 22000 certificering
FSSC 22000 (ISO 22000 aangevuld met een specifiek Basis Voorwaarden Programma, BVP) biedt vele mogelijkheden voor specifieke branches in de foodketen. Bovendien voldoet de FSSC aan de GFSI-eisen. Veel bedrijven zetten hun certificaat daarom naar FSSC 22000. Sinds kort is het mogelijk dat leveranciers van verpakkingsmiddelen voor de levensmiddelen industrie hun activiteiten kunnen laten certificeren o.b.v. de FSSC 22000. Dit is mogelijk gemaakt omdat er aan de ISO 22000 een specifiek BVP voor de verpakkingsmiddelen industrie (PAS 223) is toegevoegd. Op dit moment zijn er ideeën en ontwikkelingen om een FSSC 22000 specifiek schema te maken voor de catering organisaties, de diervoederproducenten en de logistieke bedrijven. Kortom een goede ontwikkeling in het “woud van voedselveiligheids certificatieschema’s”.
Omzetten naar ISO/FSSC 22000
Verwacht wordt dat veel bedrijven hun HACCP-certificaat zullen omzetten naar een certificaat op basis van de ISO 22000 of FSSC 22000. Dit heeft onder andere het voordeel dat een certificaat op basis van eisen uit een Internationale ISO-norm sneller wordt geaccepteerd in binnen- en buitenland. Voor bedrijven die gecertificeerd zijn volgens de HACCP zal de inspanning om de certificaten om te zetten klein zijn. Voor bedrijven die gecertificeerd zijn volgens de BRC en het IFS zal de inspanning groter zijn. ISO 22000 biedt zo een kans op verhoging van de voedselveiligheid in de gehele voedselketen, een reductie van het aantal voedselveiligheid standaarden en daardoor een verbetering van de efficiency van de certificatie audits wat terug te zien zal zijn in (verlaging van) de kosten.
Voedselveiligheid diensten van DNV
Door de toenemende vraag naar certificering heeft DNV besloten u te bedienen op alle diensten op het gebied van de voedselveiligheid. Ook tegen de volgende normen voeren wij audits uit:
De volgende stappen naar ISO 22000 certificering?
- Heeft u vragen? Bel 010-2922 700 of neem contact met ons op via het contactformulier.
- Vraag vrijblijvend online een ISO 22000 offerte op.
- Blijf op de hoogte via onze DNV e-nieuwsbrief en meld u hier aan.